Header afbeelding
Nieuwe regelingen voor piekbelasters
13 september 2024

Al enige tijd was bekend dat er een verplaatsingsregeling zou komen voor piekbelasters. Ook zou er een regeling komen voor innovatie op bedrijven die worden gezien als piekbelaster. Onlangs zijn de details van deze regelingen bekend gemaakt.

Verplaatsingsregeling:

De landelijke verplaatsingsregeling veehouderijen met piekbelasting (LVVP) opent maandag 6 januari 2025. In totaal is €90 miljoen beschikbaar. Voor de verplaatsingsregeling maakt de diersoort niet uit. Een bedrijf mag in Nederland verplaatst worden, maar mag ook naar een ander land in de Europese Unie. De nieuwe locatie mag geen piekbelaster zijn.

Bedrijven kunnen 100% vergoeding krijgen voor de verhuizing van gebouwen, voorzieningen en dieren naar een nieuwe locatie, voor overname of vervangen van gebouwen op de nieuwe locatie en voor sloop van gebouwen op de oude locatie. Daarnaast kunnen ondernemers tot maximaal 65% (80% voor jonge boeren) vergoed krijgen voor de modernisering van gebouwen op de nieuwe locatie, tot maximaal €100.000.

Als u overweegt om aan deze regeling mee te doen, is het ook mogelijk om eerst subsidie te krijgen voor een haalbaarheidsonderzoek. Hiermee kunnen we laten onderzoeken of bedrijfsverplaatsing mogelijk en betaalbaar is. Hierbij kan ook worden gekeken naar de ontwikkelingsmogelijkheden van een nieuwe locatie. Voor dit haalbaarheidsonderzoek is maximaal €50.000 beschikbaar (maximaal 95% van de totale kosten).

Innovatieregeling: 

De innovatieregeling voor piekbelasters opengesteld (Sbv) opent maandag 21 oktober 2024 en loopt tot 8 januari 2025. Bedrijven kunnen €25.000 tot €600.000 subsidie krijgen voor het toepassing van inovatieve technieken. De regeling opent voor melkveehouders, varkenshouders en vleeskalverhouders.

Als een bedrijf meedoet met deze regeling mag het voor een periode van vijf jaar niet groeien in dieraantallen.

Op de website van RVO staat een overzicht van alle technieken die in aanmerking komen voor deze subsidieregeling. Het gaat voornamelijk om technieken die zijn gericht op reductie van ammoniakuitstoot en het verbeteren van de brandveiligheid of dierenwelzijn. Bedrijven moeten in een combinatie van deze maatregelen investeren. Melkveehouders moeten gebruik maken van de Lely Sphere en daarnaast moet dit gecombineerd worden met een investering om de brandveiligheid te vergroten.

 

Mocht u meer willen weten of deze regelingen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.